Konditori Vimmerby

Är det farligt att vejpa om man är gravid?

Vaping, eller vejpning som det också kallas i Sverige, har på senare år kommit att bli väldigt populärt. Det är ett bra alternativ till att röka vanliga cigaretter eftersom man inte får i sig vare sig tjära eller cancerframkallande ämnen. Det finns ändå en hel del oro och debatten går het, inte minst när det gäller ungdomar som använder engångs vape och som kanske aldrig har rökt tidigare. 

En del verkar tro att det blir en inkörsport till vanlig tobak för de unga och det är också därför reglerna kring e-cigaretter ser så olika ut i olika länder. Forskning bedrivs hela tiden för att förstå fördelarna med vape och även eventuella risker. 

Vape med barn i magen

Det finns inte så mycket forskning kring vaping hos gravida kvinnor och hur det skulle påverka foster. Det går alltså inte att dra några slutsatser alls när det gäller säkerheten under en graviditet. Vanligtvis brukar gravida kvinnor avrådas från att använda nikotinprodukter, då även e-cigg, eftersom man vet att nikotin påverkar fostrens utveckling. 

En vape utan nikotin bör vara helt ofarlig men det finns som sagt ingen forskning kring detta så varför chansa? 

Sammanfattningsvis är det bäst för gravida kvinnor att undvika att använda e-cigaretter och andra nikotinprodukter under graviditeten för att minimera risken för negativa effekter på fostret och den egna hälsan. Om du är gravid och överväger att använda vaping-produkter är det viktigt att diskutera detta med din läkare eller annan sjukvårdspersonal för att få individuell rådgivning och stöd.

15 Apr 2024